Szándéknyilatkozat közép-európai szabadalmi intézet létrehozataláról

Egy közép-európai szabadalmi intézet felállításáról szóló közös szándéknyilatkozatot írtak alá 2012. március 27-én a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), az Osztrák Szabadalmi Hivatal és a román Állami Találmányi és Védjegy Hivatal vezetői.

A kezdeményezés célja egy közép-európai regionális nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerv (ún. PCT-hatóság) létrehozása a Szabadalmi Együttműködési Szerződés („Patent Cooperation Treaty”, PCT) értelmében. E nemzetközi szervezet a tervek szerint a Dunai Szabadalmi Intézet („Danube Patent Institute”, DPI) nevet viselné, budapesti székhellyel, és két - egy bécsi és egy bukaresti - irodával működne a hálózatosság elve alapján. Ennek lényege, hogy a DPI csak a központi adminisztrációs feladatokat végzi, míg az érdemi nemzetközi kutatás és nemzetközi elővizsgálat a nemzetközi szervezetben részt vevő nemzeti hivatalok elbírálóinak feladata. Így a DPI lényegében három nemzeti hivatal elbírálói műszaki szaktudásának bázisára támaszkodhat.

A magyar és az osztrák hivatal által még 2009-ben kezdeményezett együttműködés 2011 őszén bővült ki, amikor a román hivatal is jelezte részvételi szándékát. Az aláírt háromoldalú szándéknyilatkozat megerősíti a hivatalok elkötelezettségét, hogy a régióból származó nemzetközi szabadalmi bejelentések tekintetében egyszerűbb, gyorsabb, valamint magas színvonalú szabadalmi ügyintézést és szabadalmi hivatali szolgáltatást tegyenek lehetővé, támogatva és ösztönözve ezáltal a Duna régióban zajló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet.

A magyar nemzeti hivatal DPI-ben való szerepvállalása a PCT-hatósági státusz és a nemzetközi bevezetettség révén megerősítheti helyünket a világ vezető szabadalmi hivatalainak sorában. Az SZTNH által végzett - ISO-minősítéssel tanúsított - kormányzati munkát így az új nemzetközi szervezet létrehozása is felértékeli, valamint a meglévő kapacitásai által végzett munkát a PCT minőségi követelményeknek megfelelő szintre emeli. Mindemellett a kulturális és a nyelvi sokszínűség megőrzése is olyan elem, amelyet a DPI elő tud segíteni azáltal, hogy a bejelentőknek közvetlen, anyanyelvükön is elérhető konzultációs lehetőséget kínál.

Mindezek alapján tehát a DPI létrehozása különösen kedvezően befolyásolná a régió - helyi erőforrásokra alapozva - termelő kis- és középvállalkozásainak innovációs hajlandóságát. A DPI regionális súlyát növeli, hogy a nemzetközi szabályozás alapján a részt vevő államok mellett az azokkal szomszédos államok polgárai és vállalkozásai is az új lehetőség aktív használói lehetnek. A nemzetközi szervezet a kutatás-fejlesztés és az innováció elősegítése révén tehát az egész kelet-közép-európai térség iparának működési feltételeit javíthatja, illetve az ipari kapacitások minőségi fejlesztését és egyben a vidéki térségek ipari-gazdasági potenciáljának növelését is eredményezheti.

A közös szándéknyilatkozatban a három hivatal vezetői olyan előkészítési menetrendben állapodtak meg, amelynek értelmében - a szükséges nemzetközi és európai elismertetést követően - a DPI akár már 2013-ban megkezdheti működését.

2012/03/28